loga na www miedzy banery

Interhandler kwiecień

loga na www miedzy banery

BANER Prometeon

loga na www miedzy banery

Prido

loga na www miedzy banery

BP kwiecień

loga na www miedzy banery

Banner Branzowy TGX PROMO 2025 M 01 FINAL 1170 x 150

Jak bezpiecznie tankować paliwo

Od kilkudziesięciu lat paliwo jest artykułem niemal pierwszej potrzeby zarówno dla konsumentów, jak i przede wszystkim dla transportu (nazywanego krwiobiegiem gospodarki).

 

Pomimo mniejszego niż zwykle natężenia ruchu, z powodu stanu epidemii ogłoszonego w Polsce, stacje paliw w dalszym ciągu odwiedzane są przez wielu klientów, którzy muszą uzupełnić baki pojazdów. Jak bezpiecznie tankować, by zminimalizować ryzyko ewentualnej infekcji – dowiemy się z niniejszego poradnika.

Wobec pandemii koronawirusa Anwim S.A., operator sieci MOYA, wprowadził na swoich stacjach paliw odpowiednie środki zabezpieczające i specjalne procedury, których celem jest zminimalizowanie ryzyka zarażenia.

Przede wszystkim kierownicy i pozostali pracownicy stacji paliw zostali zobowiązani do bezwzględnego przestrzegania zaleceń służb sanitarnych. Priorytetem jest higiena, dlatego na stacjach paliw klienci i obsługa mają do dyspozycji odpowiednie środki kosmetyczne i odkażające. Ponadto, tankujący mogą skorzystać z jednorazowych rękawiczek, których można użyć przy czynności nalewania paliwa.

Produkty gastronomiczne są sprzedawane wyłącznie na wynos. Personel jest zobowiązany do dokładnego czyszczenia i odkażania elementów wyposażenia stacji. Wszystkie powierzchnie robocze przy kasie oraz toalety są regularnie dezynfekowane. Klamki i inne elementy, z którymi klienci mają kontakt, również podlegają częstej dezynfekcji. Oczywiście w sytuacji, gdy pracownik ma objawy chorobowe, zobowiązany jest do pozostania w domu i nieprzychodzenia do pracy.

Przy stanowiskach kasowych na stacjach MOYA pojawiła się żółta linia, która sugeruje utrzymanie bezpiecznej odległości klientów od pracowników obiektu. Obowiązkowo przestrzegana jest zasada, że w budynku stacji może jednocześnie przebywać maksymalnie troje klientów. Na stacjach pojawiły się także specjalne tablice z przezroczystego pleksiglasu oddzielające klientów od sprzedawców lub wprowadzono sprzedaż produktów przez tzw. okienko nocne – w trosce o zdrowie zarówno jednych, jak i drugich.

Jak bezpiecznie tankować:

  • Przy nalewaniu paliwa skorzystaj z jednorazowych rękawiczek dostępnych przy każdym dystrybutorze. Rękawiczki zdejmij tak, aby nie dotknąć dłonią ich zewnętrznej powierzchni.
  • Przed wejściem do budynku stacji umyj dłonie płynem dezynfekcyjnym umieszczonym przed drzwiami wejściowymi.
  • Stosuj się do poleceń personelu. W budynku stacji może znajdować się jednocześnie maksymalnie troje klientów.
  • Na podłodze, przy kasach, umieszczona jest żółta linia sugerująca zachowanie bezpiecznej odległości od pracowników. Nie przekraczaj jej.
  • Zarówno w kolejce przy kasach, jak i ogólnie w budynku stacji zachowaj bezpieczną, co najmniej 1,5-metrową, odległość od innych klientów lub personelu stacji.
  • Jeżeli chcesz skorzystać z usług gastronomicznych pamiętaj, że zakupione produkty możesz zamówić wyłącznie na wynos i spożyć poza budynkiem stacji paliw.
  • Unikaj płatności gotówką. Za zakupione produkty zapłać bezkontaktowo – najlepiej kartą lub urządzeniem mobilnym.
  • Podczas kichania lub kaszlu zakryj usta i nos ręką w zgięciu łokciowym.

Stosowanie się do powyższych zaleceń sprawi, że korzystanie ze stacji paliw będzie bezpieczne, a ryzyko ewentualnego zarażenia ograniczone. Zwracajmy szczególną uwagę na zachowanie bezpieczeństwa w trosce o zdrowie klientów i personelu stacji.