Kierowcy jedzą niezdrowo, są grubi

 

Tak najkrócej można skwitować dane zgromadzone w ostatnich dwóch latach przez Fundację Truckers Life podczas mobilnych badań Truckers Lab, a opracowane i przeanalizowane przez Koło Naukowe Dietetyków z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Okazało się, że większość kierowców wykazuje się niezłą wiedzą na temat prawidłowego odżywania, która niestety nie idzie w parze z nawykami w codziennym życiu, a szczególnie w trasie. Najczęściej wskazywane potrawy konsumowane przynajmniej kilka razy w tygodniu przez to kiełbasy, parówki, wędliny, potrawy smażone, produkty z białej mąki, słodzone i gazowane napoje. Niepokoi niedostateczny udział owoców i warzyw, również nadmierne spożywanie fast foodów i napojów energetycznych. Dodajmy do tego siedzący tryb pracy i ruch ograniczający się często do załadunku i rozładunku. W wakacje, pod hasłem „Weź się na warsztat” fundacja prowadziła darmowe, objazdowe badania kierowców na największych parkingach w kraju.

T&M nr 7-8/2019

Tekst: Jacek Dobkowski